DOBRODOŠLI U BISER MEDITERANA – SPLIT

split2Povijest Splita je prebogata da bi stala u nekoliko rečenica.

Split je proslavio 1700. godina svoga postojanja, a kao nadnevak za jubilej uzima se godina početka gradnje Dioklecijanove palače. Međutim, arheološki nalazi potvrđuju da je na mjestu današnjeg grada postojalo još starije ilirsko i grčko naselje.

Dioklecijanova palača je antička palača Rimskog cara Dioklecijana, koji je korijene vukao sa ovih prostora. Konačno je sagrađena oko 300. godine. Sam Dioklecijan u njoj je boravio nakon povlačenja s prijestolja (305.) do smrti (316.). Ostatci palače danas su dio povijesne jezgre Splita koja je upisana na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine 1979. godine. Dioklecijanova palača središte je kulturnih i društvenih događanja Splita, posebno u ljetnim mjesecima.

Split je kroz cijelu svoju povijest bio važno društveno, kulturno i gospodarsko središte istočne obale Jadrana i Hrvatske.

Danas je najveća i najprometnija putnička luka Jadranskog mora i jedna od najvećih na Mediteranu.

Split je veličinom drugi grad u Republici Hrvatskoj (200 000 stanovnika) i najveći hrvatski grad na istočnoj obali Jadranskog mora. Smjestio se na marjanskom poluotoku, do rijeka Žrnovnice i Jadra iz kojega crpi pitku vodu.

Grad je koji nudi hlad marjanske šume na zapadnom dijelu poluotoka, 15 kilometara šetnica uz more i dalmatinsku pjesmu na kamenim ulicama staroga grada. Nalazi se na jednom od najsunčanijih dijelova srednjeg Mediterana. poznat je i po svojim klimatskim pogodnostima, mjerljivim i kroz 2700 sunčanih sati godišnje.

Split je okružen otocima Bračom, Šoltom, Hvarom, Čiovom s kojima je povezan stalnim brodskim linijama.

Split je važno hrvatsko, mediteransko kulturno središte, po veličini danas i drugi sveučilišni centar u Hrvatskoj, a poslije Zagreba ima i najveći broj diplomatskih, konzularnih, odnosno predstavništava međunarodnih organizacija u Hrvatskoj.

Split je poznat po svom načinu života, festivalima, kazalištima, povijesnoj jezgri, restoranima, barovima, klubovima…..

Osim nezaobilazne Dioklecijanove palače, rive, sunca i mora, brojne kulturne institucije smještene su u Splitu, od kojih izdvajamo: Hrvatsko narodno kazalište, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Galerija umjetnina, Hrvatski pomorski muzej, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Arheološki muzej Split, Galerija Meštrović. Svakako ih posjetite.

S obzirom na broj stanovnika Split se svrstava i u među gradove s najuspješnijim sportašima koji su osvajali olimpijska, svjetska i europska odličja u plivanju, vaterpolu, veslanju, jedrenju, nogometu, košarci, rukometu, atletici, borilačkim sportovima…

Do Splita i Dalmacije možete stići autom, avionom, brodom, vlakom.

Dobrodošli!!!!!